Telefón: 0850 555 000      E-mail: info@netfinancie.sk

Zákonné poistenie a niekoľko praktických informácií

Zákonné poistenie je potrebné uzatvoriť, pretože to vyplýva zo zákona. Je však nevyhnutné oboznámiť sa aj s jednotlivými prípadmi, kedy a ako si zmluvné poistenie uzatvoríte či vypoviete. Niekedy totiž príde k situácii, že meníte údaje o vozidle, vozidlo odhlasujete z evidencie, prípadne máte záujem o zmenu poisťovne. Čo robiť v takých prípadoch?

Zákonné poistenie pri prihlásení nového vozidla

Zakúpili ste si nové vozidlo a chystáte si ho prihlásiť na dopravnom inšpektoráte v mieste Vášho bydliska? Ušetrite si jednu zbytočnú cestu, pretože skôr, ako sa na inšpektorát vydáte, musíte mať uzatvorené zákonné poistenie auta. Aby ste však mohli svoje vozidlo bez obáv využívať čo najrýchlejšie, máte k dispozícii rýchlu a hlavne pohodlnú možnosť pre uzatvorenie zákonného poistenia – PZP online. Týmto spôsobom si vybavíte najvýhodnejšie poistenie auta, následne prihlásite svoje vozidlo do evidencie a môžete s ním jazdiť.

Ako je to s prihlásením jazdeného auta?

V rámci uzatvárania zákonného poistenia nie je rozdiel v tom, či ide o nové či jazdené vozidlo. Každé vozidlo musí byť zo zákona poistené. Rozdielom je len to, že v rámci evidencie ide o prepis vozidla buď v rámci okresu, alebo mimo okresu a aj o zmenu majiteľa. Ak si prihlasujete vozidlo do iného okresu, tak okrem evidenčného číslo vozidla sa súčasne mení aj číslo osvedčenia o evidencii. Preto je nutné pri uzatváraní zákonného poistenia tieto údaje ešte nevypĺňať, keďže sa budú meniť. Akonáhle ich na dopravnom inšpektoráte získate, vo Vašom záujme ich čo najskôr nahláste poisťovni (prípadne Vášmu sprostredkovateľovi), aby ste mali poistnú zmluvu a zmluvné poistenie v poriadku.

Čo všetko je potrebné k registrácii vozidla?

Po uzatvorení povinného zmluvného poistenia a získaní potrebných dokladov si môžete svoje vozidlo prihlásiť na dopravnom inšpektoráte. Potrebnými dokladmi tu myslíme poistnú zmluvu, ktorá potvrdzuje, že ste si PZP uzatvorili a zelenú kartu. V prípade, že ste si svoje zmluvné poistenie uzatvárali výhodne cez službu zákonné poistenie online, si tieto doklady jednoducho vytlačíte. Sú rovnako platné ako tie, ktoré by ste získali poštou pri klasickom spôsobe. Takisto je rovnako platná aj zelená karta. V prípade, ak obdržíte dočasnú kartu, poisťovňa vám ju dodatočne nahradí trvalou. Pre prihlásenie vozidla je však plne akceptovaná.

Ako postupovať pri predaji vozidla? Vypovedať či nevypovedať?

Pri predaji ide o zmenu držiteľa vozidla, ktorý má uzatvorené zákonné poistenie. Ten preto musí svoje PZP vypovedať a následne nový držiteľ si musí zákonné poistenie uzatvoriť už sám na seba. Vypovedať poistnú zmluvu je možné len písomnou formou. Zároveň vo výpovedi pôvodný držiteľ uvedie dôvod zrušenia zákonného poistenia a doručí ju poisťovni buď poštou alebo osobne. Ak ide o výpoveď v priebehu poistného obdobia, bude mu nespotrebované poistné vrátené. Nový držiteľ vozidla si musí následne uzatvoriť nové povinné zmluvné poistenie.
Na výber máte pritom viacero ponúk, stačí ak využijete praktickú kalkulačku pre PZP online. Získate tak nielen úsporu svojich financií, ale aj času.



©  2011 - 2024  |  zakonnepoistenie.eu