Telefón: 0850 555 000      E-mail: info@netfinancie.sk

5 najčastejších chýb pri výbere zákonného poistenia

Veľa vodičov berie uzatvorenie PZP na ľahkú váhu. Vnímajú to iba ako splnenie povinnosti s tým, že si predĺžia už platnú poistku alebo sa rozhodujú len podľa ceny. To je však v mnohých prípadoch chyba. V tomto článku vám popíšeme, čo by ste pri uzatváraní zákonného poistenia určite nemali robiť.

1.      Rozhodnutie iba podľa ceny

Ak je vaším hlavným kritériom cena PZP, síce môžete ušetriť, ale v konečnom dôsledku sa pripravíte o veľa výhod, ktoré poistenie auta prináša. Odporúča sa prihliadať nielen na výšku poistného, ale aj na limity poistného plnenia, výluky, aké pripoistenia sú v danej poistke zahrnuté a ďalšie atribúty.

2.      Nevyužitie porovnania viacerých ponúk

Porovnanie cien PZP sa oplatí. Viete prečo? Lebo často sú cenové rozdiely medzi jednotlivými ponukami minimálne. Výrazne sa však môžu odlišovať v rozsahu poistnej ochrany, ktorú vám poskytnú.  V mnohých prípadoch poistka, ktorá je o pár eur drahšia zahŕňa viacero pripoistení alebo vyššie poistné limity.

3.      Neprečítanie poistných podmienok

Málokto má dnes čas na čítanie dlhých textov, ktoré sú napísané veľmi nezáživne. Všeobecným poistným podmienkam vášho zákonného poistenia by ste však určite mali venovať čas, pretože obsahujú všetky dôležité informácie o vašej poistke. Okrem toho už dávno neplatí, že ide o nahustený text, ktorému bežný človek nerozumie. Poisťovne si dávajú záležať na pútavom grafickom spracovaní a tiež zrozumiteľnom a dôslednom vysvetlení rôznych pojmov a podmienok. V mnohých prípadoch využívajú aj infografiky a ďalšie vylepšenia.

4.      Predlžovanie toho istého poistenia

Možno ste si pred pár rokmi uzatvorili zákonné poistenie v jednej poisťovni a odvtedy si ho každý rok automaticky predĺžite. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, že možno by ste mohli mať výhodnejšiu poistku, ktorá by za rovnakú, alebo podobnú cenu mohla kryť viac rizík? Odporúča sa vždy, keď vám poisťovňa oznámi novú výšku poistného, porovnať ponuky od viacerých poisťovní. Možno zistíte, že výhodnejšiu ponuku môžete získať u iného poisťovateľa, než je váš súčasný.

5.      Ignorovanie pripoistení

Zákonné poistenie v prvom rade chráni vodiča vtedy, keď spôsobí nehodu alebo škodovú udalosť. Kryje teda jeho zodpovednosť za škodu. K základnému PZP si môžete uzatvoriť aj rôzne doplnkové poistenia, ktoré kryjú rôzne nepríjemnosti a škody na vašom autu. Napríklad môžete byť chránený v prípade rozbitia čelného skla, poškodeniu auta pri živelnej udalosti alebo po nabehnutí na výtlk. Preto sa určite oplatí uzatvoriť také povinné zmluvné poistenie, ktoré zahŕňa aj rôzne pripoistenia. Sami si viete vybrať, aké riziká by mala vaša poistka kryť, alebo si môžete zvoliť poistný balík.



©  2011 - 2024  |  zakonnepoistenie.eu