Telefón: 0850 555 000      E-mail: info@netfinancie.sk

Ktorí vodiči platia za PZP viac?

Za zákonné poistenie platí každý motorista inú sumu. Prečo je to tak? Dôvod je ten, že každý vodič predstavuje iné riziko vzniku dopravnej nehody alebo škodovej udalosti. Poisťovne pri výpočte ceny povinného zmluvného poistenia posudzujú celý rad kritérií a každý motorista prestavuje ich unikátnu kombináciu. Priblížime vám, o aké kritériá ide.

Vek držiteľa

Mladší vodiči majú menej skúseností a preto sú z pohľadu poisťovní rizikovejší, než starší a ostrieľaní vodiči. Preto mladí motoristi môžu zaplatiť za PZP viac. Každá poisťovňa má podľa seba určenú hranicu, ktorí vodič, je z hľadiska veku považovaný za rizikového, ktorý nie.

Bydlisko držiteľa

Toto kritérium je pre poisťovňu zaujímavé preto, lebo vo väčších mestách je premávka aktívnejšia a hustejšia, čo zároveň prináša aj vyššiu pravdepodobnosť poistnej udalosti. Toto kritérium však nemusí zohľadňovať skutočnosť úplne presne, pretože držiteľ môže mať trvalý pobyt v menšej obci alebo šoférovať najmä po veľkom meste.

Škodovosť

Čím viac škôd, teda poistných udalostí má vodič na konte, tým môže mať drahšie poistenie. Nezodpovední vodiči si na základe tohto kritéria musia priplatiť. Sú poisťovne, ktoré si počet spôsobených škôd overujú na základe rodného čísla, zatiaľ čo niektoré škodový priebeh nemusia brať do úvahy.

Parametre vozidla

Poisťovňa prihliada aj na to, aké vozidlo držiteľ vlastní. Pri výpočte konečnej ceny PZP berie do úvahy výkon a objem motora, celkovú prípustnú hmotnosť a tiež aj palivo. V zásade platí, že čím väčšie a výkonnejšie auto, tým drahšie poistenie môže mať.

Značka a model auta

Zákonné poistenie môže vďaka pripoisteniam kryť aj škody na vlastnom aute. Preto sa pri výpočte výšky poistného berie do úvahy aj značka a model poisťovaného auta. Napríklad luxusné alebo nové autá majú podstatne drahší servis a nákladnejšie opravy, než vozidlá strednej triedy. Aj to pri určovaní ceny povinného zmluvného poistenia treba zohľadniť.

Ďalšie kritériá

Ako sme už spomenuli v úvode, celkový zoznam atribútov, ktoré poisťovatelia po nastavovaní výšky poistného berú do úvahy, nie je krátky. Vyššie sme vám vymenovali tie základné. Je dobré vedieť, že sa zohľadňujú aj mnohé ďalšie, napríklad či si klient od danej spoločnosti zakúpil aj iné produkty, aký je jeho rodinný stav, koľko kilometrov ročne najazdí a pod..

Každá poisťovňa pripisuje jednotlivých kritériám inú dôležitosť, preto sa nedá vo všeobecnosti povedať, že jedna je lacná a druhá drahá. Oplatí sa porovnať ceny zákonného poistenia cez našu online kalkulačku, pretože tak veľmi rýchlo získate prehľad o tom, čo poisťovne na slovenskom trhu ponúkajú. A určite si vyberiete presne také poistenie, aké potrebujete.



©  2011 - 2024  |  zakonnepoistenie.eu