Telefón: 0850 555 000      E-mail: info@netfinancie.sk

Neplatné PZP nie je lacná záležitosť

Podľa zákona musí byť poistené každé vozidlo, ktoré je prihlásené na dopravnom inšpektoráte. Mnohí vodiči sa však spoliehajú na to, že budú mať šťastie a žiadna nehoda sa im nestane. Treba však myslieť na to, že nezodpovedným vodičom hrozí pokuta a v prípade nehody rozhodne nebudú mať dôvod na úsmev.

Bez platného PZP ani na krok

Keď policajti pri cestnej kontrole zistia, že vozidlo poistené nie je, vodič môže dostať pokutu až do výšky 3 320 €. Výšku sankcie určujú správne orgány podľa viacerých faktorov. Posudzuje sa najmä závažnosť porušenia zákonom danej povinnosti mať vozidlo poistené a doba trvania protiprávneho stavu. Pokuta môže byť vodičovi uložená do dvoch rokov odo dňa, keď správne orgány zistili porušenie povinnosti. Najneskôr však môžu motoristu pokutovať do troch rokov od zistenia priestupku.

Treba myslieť aj na to, že uložením pokuty povinnosť mať platné PZP nezaniká. Práve naopak, pokutovaný vodič musí uhradiť sankciu a následne je povinný si auto poistiť.

Dopravná nehoda s neplatným zákonným poistením

Vodič, ktorý jazdí na nepoistenom aute a spôsobí nehou, má veľký problém. Všetky vzniknuté náklady bude musieť hradiť z vlastnej peňaženky. Ak škodu uhradiť nemôže, zaplatí ju za neho Slovenská kancelária poisťovateľov, pričom vzniknuté náklady bude následne vymáhať od vinníka. Povinné zmluvné poistenie poskytuje vodičovi ochranu v prípade, že spôsobí škodu inému vodičovi. Neuzatvorením tohto poistenia tak vodič nielen porušuje zákon, ale aj sám seba zbavuje istoty, že v prípade poistnej udalosti nebude musieť siahať hlboko do vrecka.

Bez platného povinného zmluvného poistenia zbytočne riskuje príliš veľa a práve preto sa neoplatí obchádzať povinnosti. Vďaka porovnaniu cien PZP sa najlacnejšia poistka dá nájsť kedykoľvek a potom vyraziť na cesty v pokoji a s istotou, že ste chránený.



©  2011 - 2024  |  zakonnepoistenie.eu